BOSANSKE GURABIJE SA PEKMEZOM OD JABUKA

Kuhinja

Sastojci

1 jaje
1 čaša šećera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše masla
1/2 maslaca (125 grama)
2 čaše tečnog pekmeza od jabuka
1 prašak za pecivo
oko kilogram brašna

Priprema

1.

Jaje izmiješati sa šećerom, nije potrebno pretjerano mutiti. Dodati ulje, prethodno otopljeno maslo i maslac i pekmez te sve izmiješati da dobijete jednobojnu tečnu masu.

2.

Izmiješati brašno sa praškom za pecivo te postepeno dodavati u tecnu masu. Miješiti dok ne dobijemo glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. U originalnom receptu stoji “brašno po potrebi”, odnosno dodati nešto malo više od kilograma brašna. Bitno je tijesto ne bude previše tvrdo, jer ćete dobiti kao rezultat tvrde gurabije, ali ni previše mekano, tada bi se raspadale zbog velikog udjela masnoće.

3.

Uzimati grumen tijesta, oblikovati loptice te lagano pritisnuti na rende.

4.

Redati u pleh na papir za pečenje koji ne treba mastiti, jer su gurabije dosta masne. Peći na 180 oko 15-20 minuta. Ne smiju se previše zapeći. Kada se ohlade, smjestiti ih u posudu sa poklopcem.

Posluživanje

Od ove količine dobićete veliki broj gurabija, oko 50 komada. One mogu jako dugo stojati, bitno je da ih poklopite. Takođe, mogu se zamrznuti a kao takve se brzo odmrzavaju, jer nemaju veliki udio vode u sebi. Jako su hranljive, ali vrijede svaku kaloriju koju nose.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *