MUSLIMANI CRNE GORE

Istorija

Muslimani Crne Gore su jedan od autohtonih naroda Crne Gore. Svoje porijeklo izvode od domicilnog hrišćanskog (pravoslavnog i katoličkog) stanovništva koje je primilo islam za vrijeme osmanske vladavine, počev od XV vijeka.

Muslimani imaju svoje osobeno porijeklo, tradiciju, običaje, kulturnu baštinu, nacionalni identitet i ime. Muslimani, kao i Crnogorci, govore crnogorskim jezikoma sa ostalim narodima koji ovdje žive zajednička nam je država – Crna Gora.

Muslimani Crne Gore su u dugom istorijskom procesu kulturološkog i narodonosnog oformljenja konstituisali svoj kulturni i nacionalni identitet kao što su to uradili drugi narodi Crne Gore. Oni nijesu došli ni od kuda. Matična država Muslimana crne Gore je Crna Gora.

Stvarno, tačno i ispravno identifikovanje, predstavljanje, izjašnjavanje i kazivanje Muslimana Crne Gore u toku popisa stanovništva i svim drugim identifikovanjima je zajemčeno Ustavom Crne Gore iz 2007. godine, u čijoj Preambuli piše: “-Polazeći od odlučnosti da smo kao slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina kojižive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, i Hrvati i drugi, privrženi demokratskoj i građanskoj Crnoj Gori“ i međunarodnim pravom.

Nacionalno ozvaničenje Muslimana u Crnoj Gori izvodi se iz Danilovog zakonaika 1855. godine kada su svrstani uz „inovjernike“ i u „inoplemenike“, prelazno rješenje ka narodnosnom oformljenju. Ugovorom o zaštiti manjina u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1920. godine ozvaničen je prelazak muslimanske vjerske manjine u etno-nacionalni identitet. Muslimani kao nacionalni identitet priznati su i na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 1943, godine i u svim poslijeratnim periodima u Jugoslaviji i Crnoj Gori.

Postojanje Muslimana u Crnoj Gori je istorijska realnost i stvarnost. U odnosu na druge narode Crne Gore imamo specifičan etnos, mentalitet, kulturu, tradiciju, običaje…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *